Tp Miilu

Korppaanmäentie 21 BL 6  Helsinki 00300 

Autenttisen liikkeen  työpajat 


Syyskausi  2022: la 10.12. klo 10-13

Kevätkausi 2023:  la 7.1., 4.2., 4.3., 25.3., 22.4. ja 13.5.2023


Hinta: 40€/37€/ kerta Epassi, smartum, eazy break ja virike-etu käy 

Alennettu hinta Opiskelijat, työttömät, eläkeläiset


Ilmoittautumiset: helena.ryynanen@tpmiilu.net tai 0414607813  Whats App toimii  myös. Voit myös ilmoittautua sivun alalaidan yhteydenottolomakkeella.

Voit osallistua kaikkiin tai yksittäisiin työpajoihin. 


Autenttinen liike on syvällinen mutta muodoltaan yksinkertainen vapaaseen liikeassosiaatioon ja liikkuja-todistaja vuorovaikutukseen tukeutuva työskentelymenetelmä. Se soveltuu kaikenikäisille aikuisille, jotka  tuntevat vetoa  liikeimprovisaatioon jota ei ohjata ulkoisin ärsykkein tai ohjeistuksin. Improvisaatio ohjautuu liikkujan sisäisten impulssien ja liiketilassa luonnollisesti läsnäolevien aistiärsykkeiden mukaan. Työskentelyssä on turvallinen rakenne, jonka yksityiskohdat sovitaan ryhmässä ennen työskentelyn aloittamista. 

Autenttisen liikkeen perusta on itseohjautuva liike, jota herkistytään aistimaan silmät suljettuina. Liike on kanava kehoon josta avautuvat reitit alitajuntaan, mielikuviin, luovuuteen ja tunteisiin.

Autenttinen liike on liikettä tai liikkumattomuutta, vakavaa tai hulvatonta, riemukasta tai tuskaisaa. Useimmiten kuitenkin kokemuksena inspiroivaa ja ravitsevaa.  Autenttinen liike ei vaadi erityistaitoja mutta sitä oppii ja siinä edistyy tekemällä. 

Akuutissa, vakavassa elämäkriisissä olevalle  tai dissosiaatioon taipuvaisille ihmisille tämä  ryhmä ei välttämättä sovellu vaihtuvan kokoonpanonsa vuoksi. Jos mietit soveltuvatko työpajat sinulle ota yhteyttä niin kartoitamme tilanteen.


Tässä vielä autenttisen liikkeen perusperiaatteita:

  •  autenttisessa liikkeessä työskennellään silmät suljettuina ja ilman keinotekoisia ulkoisia ärsykkeitä. Tunneilla ei käytetä musiikkia.
  • työskentely sisältää oman sisäisen maailman ja sisäisen todistajan tutkimista kehollisuuden ja liikkeen kautta, pareittain työskentelyä liikkuja-todistaja pareina, kolmen ryhminä  ja isommissa ryhmissä
  • todistamisessa ja kokemusten jakamisessa käytämme monipuolisesti luovia menetelmiä: kirjoittaen annettua todistusta, puhumista, kuvallista todistamista, hiljaista todistamista ja liikkeellä annettua todistamista
  •  työskentely tapahtuu toisia ja itseä kunnioittaen, arvottamatta ja arvostelematta

Yhteen ryhmätapaamiseen mahtuu 4-10 henkilöä,  ja kukin  tapaamiskerta täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä.  Muista aina ilmoittautua työpajoihin ennakkoon.

Ilmoittautumisesi on  sitova. Jos kuitenkin ilmaantuu ylitsepääsemätön este voi paikan perua ilman kustannuksia 4 vrk ennen työpajapäivää. Sairaustapauksissa maksusta vapautuu  lääkärintodistuksella.


Tutustuin  autenttisen liikkeen työskentelytapaan  ensimmäisen kerran vuonna 1989. Rakastuin sen  vapauteen, syvällisyyteen ja meditaation kaltaiseen vaikutukseen. Osaamiseni ja ymmärrykseni metodin moniulotteisuudesta kasvoi Tanssi/liiketerapiaopintojeni aikana vuosina 1992-1996. Taiteellinen opinnäytetyöni perustui 8 viikkoa kestäneeseen päivittäiseen autenttisen liikkeen prosessiin. Aina ensitapaamisesta lähtien Autenttinen liike on pysynyt minulle rakkaana ja läheisenä työskentelymuotona sekä asiakas- että koulutustyössä. Vuosien varrella on kypsynyt  oma tapani lähestyä ja ymmärtää tätä perusteiltaan hyvin yksinkertaista mutta vaikutuksiltaan moniulotteista ja rikasta menetelmää.

Lähestymistapani  autenttiseen liikkeeseen on tutkiva ja avoin. Mary Whitehouse kuvasi autenttista liikettä Jungilaiseen psykologiaan  viitaten 'vapaaksi assosiaatioksi liikkeessä'. Tämä on edelleenkin se mikä kuvaa mielestäni  parhaiten autenttista liikekokemusta. Olen tanssi/liiketerapeuttina työskennellyt autenttisen liikkeen parissa yli 27 vuotta  ja hurmaannun edelleen tämän konstailemattoman menetelmän ainutlaatuisesta voimasta. Yksinkertaisten rakenteiden sisällä on paljon valinnan vapautta ja tämä mahdollistaa kulun kohti sisäistä vahvistumista, omien epävarmuuksien kohtaamista ja uusien vaihtoehtojen löytämistä. On arvokasta olla läsnä ja  tulla näkyväksi itselleen ja toisille. On arvokasta myös  nähdä, todistaa toisen olemassaoloa aidoimmillaan. Autenttinen liike kehittää läsnäolon taitoa ja toimii parhaimmillaan liikemeditaation tapaan.


Ilmoittautumiset ovat sitovia.  Peruuttamaton tai  vasta kurssipäivänä peruutettu paikka laskutetaan  kokonaan.

Tiedustelut ja ilmoittautumiset: helena.ryynanen@tpmiilu.net tai 041-460 78 13 tai tämän lomakkeen kautta:


© Tp Miilu/Helena Ryynänen