Tp Miilu
Korppaanmäentie 21 BL6 00300 Helsinki  
 

Tanssi/liiketerapia eli TLT

Tanssi/liiketerapia  eli TLT on luovaa taideterapiaa jossa terapeuttisen prosessin keskiössä on kehollisuuden ja liikkumisen  kokemusten kautta saavutettava yhteys tunteisiin, ajatteluun ja käyttäytymismalleihin eli  omaan persoonallisuuteen ja sen ilmentymiin.  Terapeuttinen kasvu tapahtuu  liikkeen, aistien, tunteiden, ajattelun ja kommunikaation luonnollisessa vuorovaikutuksessa.
Tanssi/liiketerapia ei ole psykoterapiaa johon on lisätty liikettä, vaan se on itsenäinen,  ihmisen ruumiillisuuden ja kognitiivisten toimintojen yhteyden ja luovuuden mahdollisuuksien ymmärryksestä kumpuava terapiamuoto, jolla on syvällisiä psykoterapeuttisia vaikutuksia.
TLT:n  perusteena on ymmärrys siitä että keho ja mieli ovat elämän ajan erottamattomasti sidoksissa toisiinsa. Yhtä ei ole ilman toista. Mieli on ruumiinosa johon kehon toiminta  ja kokemukset vaikuttavat ja toisaalta mielenliikkeillä ohjaamme, kontrolloimme, rajoitamme tai vapautamme omaa toimintaamme,
Ruumiillisuus määrittää identiteettiämme. Ympäröivä kulttuuri vaikuttaa siihen miten ruumiillisuuteemme suhtaudumme ja millaista elämää siinä elämme. Kehomme on identiteettimme ydin. Geneettinen perimä  määräytyy hedelmöityshetkellä. Miltei kaikkea muuta kehoomme liittyvää voimmekin sitten muokata, treenata ja kehittää vastaamaan sekä ympäristön, että omia tarpeitamme ja odotuksiamme. Kehollisuuteen kohdistuu paljon kulttuurisia, sukupuolisidonnaisia ja ulkonäköön ja terveyteen liittyviä odotuksia ja vaateita joita on vaikeaa sivuuttaa, koska ne ympäröivät meitä koko ajan. Kehomme on olennainen osa vuorovaikutustamme ympäristön kanssa. Sanaton viestintämme, joka syntyy eleiden, ilmeiden, asentojen ja liikkeiden muutoksista ja vivahteista on läsnä kaiken valveillaoloaikamme. Kun olemme ihmisten parissa me sekä viestimme että luemme ympäristömme sanattomia viestejä taukoamatta ja  reagoimme niihin usein tiedostamattamme.
TLT on tutustumista  oman elämän  keholliseen historiankirjoitukseen sellaisena kun se tässä hetkessä näyttäytyy.  Se on mahdollisuus avata portti uusiin toimintamalleihin ja piileviin, käyttämättömiin voimavaroihin.
Tanssi/liiketerapiaan osallistuakseen ei tarvitse olla liikunnallinen tai kehollisesti taitava, ei tarvitse olla rohkea tai ekspressiivinen eikä hyvässä fyysisessä tai psyykkisessä vireessä. Terapiassa etsimme elämänvoimaa yhdessä.